ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ - Traditional recipe for Christmas Melomakarona

0

Μελομακάρονα συνταγή


Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων λέγεται "μελομακάρονο" και είναι ασυναγώνιστο σε γεύση και απόλαυση! "Μακάριος" (= ευτυχής) όποιος το δοκιμάσει με γεύση μελιού, πορτοκαλιού και τριμμένου καρυδιού! Ομορφαίνει τις γιορτές, τις αναμνήσεις, τα παιδικά και οικογενειακά χρόνια και χάρη στα αγνά συστατικά του, δίνει υγεία και ενέργεια, μέσα στα κρύα του χειμώνα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Μια απλή συνταγή, εύκολη και παραδοσιακή για να ξεκινήσει κανείς την μεγάλη τέχνη...




ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 40 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
(με ή ζωρίς ζάχαρη)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ THN ZYMH

2 φλιτζάνια αγνό ελαιόλαδο

3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη

3/4 του φλιτζανιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

1/4 του φλιτζανιού κονιάκ

7 - 8 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι

2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
     (αν θέλουμε να αφαιρέσουμε την ποσότητα ζάχαρης,
    προσθέτουμε μισό φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού
    με τρεις κουταλιές σούπας μέλι, για υγιεινότερα γλυκά)


    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

    2 φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι

    2 φλιτζάνια ζάχαρη

    2 φλιτζάνια νερό

    1 ξυλάκι κανέλας

    φλούδα ή ξύσματα ζωηρόχρωμου πορτοκαλιού

     (αν θέλουμε να αφαιρέσουμε την ποσότητα ζάχαρης,
    προσθέτουμε 1 φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού
    και 1 φλιτζάνι μέλι για υγιεινότερα γλυκά)


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί ελαιόλαδο, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και κονιάκ.

    Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και σόδα τουλάχιστον τρεις φορές.

    Προσθέτουμε αυτό το δεύτερο μείγμα των κοσκινισμένων υλικών
    στο πρώτο μείγμα με το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Η ζύμη μας πρέπει να γίνει αφράτη και απαλή, γυαλιστερή, μυρωδιαστή και λαχταριστή.

    Από την ζύμη παίρνουμε ποσότητες μεγέθους ολόκληρου καρυδιού ή αυγού
    και δίνουμε το γνωστό μακρόστενο σχήμα.

    Με ένα πιρούνι τρυπούμε ελαφρά την επιφάνειά τους
    για να μπορέσουν αργότερα να απορροφήσουν το σιρόπι.

    Τοποθετούμε τα μελομακάρονα αραιά σε χαρτί ψησίματος μέσα σε ταψί
    και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

    Παράλληλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά,
    αφαιρώντας τον αφρό που αρχικά σχηματίζει.

    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

    Βάζουμε τα ψημένα μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι,
     όσο είναι ακόμα ζεστά από τον φούρνο, για 15-20 δευτερόλεπτα.

    Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα. 

    Πασπαλίζουμε με μέλι, τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα.



    Καλά Χριστούγεννα

    ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -  ROOMS IN GREECE

    Booking.com


    Δημοσίευση σχολίου

    0Σχόλια
    Δημοσίευση σχολίου (0)

    #buttons=(Accept !) #days=(20)

    Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
    Accept !