Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Περί το 363 μ.Χ., όταν ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας ήταν Επίσκοπος Καισαρείας, ο παλαιός συμμαθητής του στην Αθήνα, ο Ιουλιανός, είχε γίνει Βασιλιάς και φερόταν εχθρικά στους Χριστιανούς, θέλοντας να επαναφέρει την ειδωλολατρία.
Περνώντας με τον στρατό του από την Καισάρεια, ζήτησε να δοκιμάσει το ψωμί που έτρωγε και ο Βασίλειος. Ο ασκητικός όμως Άγιος έτρωγε "ψωμί" από κριθάρι, που όταν το έδωσαν στον Ιουλιανό, οργίστηκε, προσβλήθηκε, το πέταξε, θύμωσε και υποσχέθηκε στον γυρισμό του να καταστρέψει την Καισάρεια και να φυλακίσει όλους τους κατοίκους!
Τότε ο Άγιος ζήτησε από τους Χριστιανούς να μαζέψουν ό,τι φλουριά (χρυσά νομίσματα) είχαν για να τα δώσουν στον Παραβάτη και Αποστάτη, ώστε να μην πειράξει τα σπίτια και τις ζωές τους.
Παράλληλα έκανε προσευχή και αγρυπνία με όλο τον κόσμο σε ένα Ναό έξω της πόλεως, όπου είδε την Παναγιά να καλεί τον Άγιο Μερκούριο, του οποίου το λείψανο βρισκόταν μέσα στην Καισάρεια και να τον στέλνει να σταματήσει τον Ιουλιανό.
Ο Άγιος Βασίλειος, θέλοντας να διαπιστώσει εάν ήταν πραγματικό το όραμα που είδε, κατέβηκε προσωπικά στην πόλη και μπήκε στον Ναό του Αγίου Μερκουρίου, βλέποντας ότι και το λείψανο και τα όπλα του Αγίου έλειπαν!
Και πράγματι, ο Άγιος Μερκούριος φόνευσε αοράτως τον Ιουλιανό και σώθηκε η Χριστιανοσύνη, αλλά και η Καισάρεια, που δακρυσμένη ευγνωμονούσε τον Θεό και ευχαριστούμε την Παναγία και τον Άγιο Μερκούριο, που χάρη στην δέηση του Αγίου Βασιλείου του μεγάλου και ουρανοφάντορος, επενέβη ακαριαία!
Τώρα όμως, έπρεπε να δωθούν πίσω και τα φλουριά και χρυσαφικά που είχε δώσει ο καθένας. Δεν ήξεραν όμως ποια ήταν ποιου, ποιος είχε δώσει και τι ακριβώς, μέσα στην αναμπουμπούλα.
Τότε ο Άγιος Βασίλιος έφτιαξε πολλές μικρές πίτες (Βασιλόπιτες), στο ζυμάρι των οποίων έβαζε από τα φλουριά και χρυσαφικά που είχαν δωθεί. Και στο τέλος της Λειτουργίας, αφού τις ευλόγησε, τις μοίραζε στον κόσμο. Και το μεγάλο θαύμα ήταν ότι ο καθένας έβρισκε μέσα στην Βασιλόπιτά του όσα είχε δώσει! Τα ίδια τα φλουριά του!
Από τότε οι Χριστιανοί και σε ανάμνηση του μεγάλου θαύματος, στην εορτή του Αγίου Βασιλείου φτιάχνουν από την παραμονή την Βασιλόπιτα, βάζοντας μέσα ένα φλουρί για να το δώσει ο Άγιος σε όποιον εκείνος θέλει σαν ευλογία!
Φλουρί βέβαια παλιά σήμαινε χρυσό νόμισμα, Κωνσταντινάτο, με τον Άγιο Κωνσταντίνο ή υπέρπυρο με άλλους Αυτοκράτορές μας, το οποίο είχε πολύ μεγάλη αξία, σαν ένας μικρός θησαυρός.
Στα χρόνια όμως της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Ξεριζωμού, των Πολέμων, της στέρησης, βάζουμε πια αντί "φλουριά" απλά νομίσματα (το ορθό είναι να έχουν σταυρό και Άγιο πάνω), ζητώντας απλά την ευλογία του Αγίου για όλη την νέα χρονιά, που την δίνει απλόχερα σε όσους τον αγαπούν και τον σέβονται, τον αληθινό και μέγα Άγιο Βασίλειο, που είχε φτιάξει και την πρώτη οργανωμένη φιλανθρωπική πολιτεία στον κόσμο, που την ονόμασαν "Βασιλειάδα", για να μην ξεχαστεί η μεγάλη και τεράστια προσφορά του σε Ελλάδα, Ορθοδοξία, ορφανά παιδιά και πάσχοντα συνάνθρωπο.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
1 κιλό ελληνικό αλεύρι για τσουρέκι ή για όλες τις χρήσεις
70 γρ. μαγιά νωπή ή 3 φακελάκια ξηρή
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
2 το πολύ φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος Κέρκυρας
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι σκόνη
1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
ξύσμα 2 ζωηρόχρωμων πορτοκαλιών
1 κρόκο αυγού χτυπημένο για άλειμμα
λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα
προαιρετικά άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
1 φλουρί (με σταυρό ή Άγιο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι
Διαλύουμε τη μαγιά σε 2 κουταλιές σούπας χλιαρό γάλα και 2 κουταλιές σούπας από τη ζάχαρη
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αβγά με το χέρι σε μεταλλικό σκεύος
Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο (να είναι χλιαρό)
Βάζουμε σε λεκάνη το μείγμα των αυγών και τη μαγιά, το μισό βούτυρο Κέρκυρας,
το μαχλέπι και την μαστίχα
Προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι δουλεύοντας συνεχώς το μείγμα
και βουτυρώνοντας τακτικά τα χέρια μας, μέχρι να μπει όλο το βούτυρο
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και κουβέρτα από πάνω και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος
μέχρι να φουσκώσει στο διπλάσιο για 1 - 2 ώρες, ανάλογα
Ξαναζυμώνουμε πολύ ελαφρά, βάζουμε το φλουρί
και αφήνουμε άλλα 30 λεπτά σκεπασμένο το μείγμα
Βάζουμε τη ζύμη μας σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί,
στολίζουμε με αμύγδαλα, αλείφουμε με αυγό
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 έως 60 λεπτά περίπου
ΠΩΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Την Βασιλόπιτα την κόβουμε στην εορτή του Αγίου Βασιλείου, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, συνήθως μόλις μπει ο καινούριος χρόνος στις 12.01 τα μεσάνυχτα, ζητώντας την ευλογία του για όλο το νέο έτος!
Ο αρχηγός της οικογένειας ή του Συλλόγου, κάνει πρώτα με το μαχαίρι τρεις φορές το σημείο του σταυρού στην Βασιλόπιτα "εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος" και έπειτα ξεκινά και κόβει, αφού έχει υπολογίσει πόσα κομμάτια θα κόψει σε κάθε τέταρτο του κύκλου (αν κόψουμε 4 σε κάθε τεταρτημόριο θα έχουμε συνολικά 16 κομμάτια, αν κόψουμε 3 θα έχουμε 12):
1. Του Χριστού
2. Της Παναγίας
3. Του Αγίου Βασιλείου
4. Της Πόλης και της Αγια-Σοφιάς
5. Του Μαρμαρωμένου Βασιλιά
6. Του σπιτιού ή του Συλλόγου
7. Του πατέρα ή του Προέδρου
8. Της μητέρας
9. Των παιδιών (με την σειρά) ή των μελών
10. Του παππού
11. Της γιαγιάς
12. Των ζωντανών ή του μαγαζιού
13. Των σπαρτών ή της επιχείρησης
14. Του ξένου
και λοιπά
Καλή και ευλογημένη Χρονιά