Στους Φιλίππους της Μακεδονίας, στα ερείπια της πελώριας Βασιλικής Α΄, θα τελεστεί ιερά, υπαίθρια, κατανυκτική αγρυπνία προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, από τις 9.30 το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου 2019!
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Πρόκειται μια μοναδική εμπειρία, δίπλα σχεδόν στο αρχαίο θέατρο, καθώς μέσα στη φύση και στα ερείπια μια άλλης τρανής, βυζαντινής εποχής, πλάι στα ανασκαμμένα θεμέλια του Αγίου Βήματος και της Αγίας Τράπεζας, πλάι στους κίονες και τα κιονάκρανα με τους σταυρούς, πλάι στην φυλακή του Αποστόλου των Εθνών, εκεί σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Χριστιανοσύνης, θα ακουστεί και πάλι η Θεία Λειτουργία, κάνοντας να δακρύσουν μάρμαρα και τάφοι, παλιοί Άγιοι και Ήρωες, σκονισμένοι Στρατηγοί και ευσεβείς Αυτοκράτορες, τεχνίτες περίτρανοι του μαρμάρου, γλύπτες και ναοδόμοι, βλέποντας πως ούτε η μνήμη τους, ούτε ο κόπος τους χάθηκε, παρά το πέρασμα καταστροφικών σεισμών και καταστροφικών βαρβάρων, που σαν ακρίδα χτύπησαν την ελληνική πολιτεία, για αρπαγή, λεηλασία και χρυσάφι...
μέσα
μέσα
Στην Ιερά Αγρυπνία της Βασιλικής Α΄, ο ίδιος ο Χριστός θα κατέλθει και πάλι να θυσιαστεί στους Βυζαντινούς Φιλίππους, που αντηχούσαν κάποτε στα πέρατα της οικουμένης την μεγαλοπρέπεια των απαράμιλλων Ναών τους!
Και ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος θα ξανάρθει πάλι εκεί, στον ίδιο τόπο, τον πρώτο της Ευρώπης που δέχθηκε τον Χριστιανισμό, ύστερα από το θείο όραμα - κάλεσμα στην αιώνια Μακεδονία των Ελλήνων, την μία και μόνη! Γι΄ αυτό και οι Φίλιπποι είχαν τέτοια σημασία και αίγλη! Ήταν ο χριστιανικός πνεύμονας της Ευρώπης!
Η ΠΕΛΩΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α΄
Η Βασιλική Α΄ εκτιμάται πως χτίστηκε περί το 500 μ.Χ., στα χρόνια του Ιουστινιανού και ήταν, εκτός από μεγαλοπρεπέστατη και πελώρια!
Οι διαστάσεις της ήταν 130 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος! Τριπλάσιο μήκος από τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης!
Είχε κατασκευαστεί ως τρίκλιτη βασιλική με δίριχτη ξύλινη στέγη και εγκάρσιο κλίτος στην ανατολική πλευρά (σχήμα Τ), όπου και το Άγιο Βήμα.
Αποτελούνταν από τετράπλευρο αίθριο με στοές και διώροφη κρήνη, νάρθηκα και τον κυρίως Ναό. Στη ΒΔ πλευρά του νάρθηκα υπήρχε βαπτιστήριο και σκάλα που οδηγούσε στον υπερυψωμένο γυναικωνίτη, ενώ απέναντί του, έξω από τον Νάρθηκα, λέγεται πως ήταν η φυλακή του Αποστόλου Παύλου, που διαμορφώθηκε αργότερα, μετά την καταστροφή του Ναού σε παρεκκλήσιο.
Τα κλίτη διέθεταν 15 κίονες το καθένα και διαχωρίζονταν με μαρμάρινα θωράκια. Όλα έφεραν ανάγλυφους σταυρούς, όπως διακρίνονται και σήμερα.
Το τέμπλο της Βασιλικής Α΄ των Φιλίππων ήταν φτιαγμένο από πολύχρωμα μάρμαρα και πίσω του υπήρχε μεγάλη Αγία Τράπεζα και κτιστό σύνθρονο για τους Ιεράρχες που τελούσαν τις ακολουθίες, σε έναν από τους μεγαλύτερους χριστιανικούς Ναούς του κόσμου!
Σχεδόν μπροστά και νότια από το Άγιο Βήμα και εντός του κυρίως Ναού, διασώζεται η ορθογώνια βάση του Άμβωνα, από όπου ακουγόταν στις καρδιές των Χριστιανών το ζωογόνο Ευαγγέλιο στην ελληνική πάντα γλώσσα, την μόνη και μητρική και πατρική γλώσσα των Μακεδόνων, τους οποίους Ευαγγέλισε με παραγγελία Θεού ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος και έως σήμερα ξεχωρίζουν για την ευσέβεια και την φιλοπατρία τους!
"Και όραμα δια της νυκτός ώφθη τω Παύλω, ανήρ τις ην Μακεδών εστώς, παρακαλών αυτόν και λέγων, διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν" Πράξεις Αποστόλων 16, 9 (ψηφιδωτό στο λιμάνι της Καβάλας) |